smakołyki

Eklerki!

Składniki:
125g masła
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
 
 Do garnka z grubym dnem wlej szklankę wody, dodaj masło i zagotuj na średnim ogniu.Mieszaj, aż masło się całkowicie roztopi i dodaj mąki.Trzymaj garnek na ogniu i energicznie mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą). Jak już całość zacznie się odrywać od ścianek garnka i wokół łyżki zrobi się gruda wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na bok na 10-15 minut.Do ciasta dodawaj po jednym jajku na raz cały czas mieszając (jak już wmiesza się dobrze jedno jajko to możesz dodać kolejne). Jajka wcześniej wbijaj do szklanki lub kubeczka i delikatnie zmieszaj. Będziesz potrzebować 4 lub 5 jajek w zależności od ich wielkości. Ciasto powinno być gęste i nie może spływać z łyżeczki (jeśli ciasto będzie zbyt płynne to eklerki wyjdą płaskie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste wówczas eklerki nie urosną i mogą się nierówno upiec).Wyłóż papierem dwie blachy do pieczenia. Przełóż ciasto do szprycy (jeśli jej nie masz to możesz użyć woreczka foliowego). Pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia urośnie przynajmniej dwukrotnie, więc musisz pozostawić wystarczającą ilość miejsca pomiędzy kolejnymi eklerkami. Możesz przygotować eklerki w różnych kształtach - okrągłe i podłużne. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C. Upewnij się że piekarnik jest dobrze nagrzany i włóż do środka jedną blachę. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika do czasu, aż eklerki będą gotowe - w innym wypadku nie urosną. Piecz je przez 20 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez kolejne 10 minut.

Panna Cotta!

Składniki:

3 łyżeczki żelatyny w proszku

1 laska wanilii

250ml śmietany 36%

250ml mleka

80g ckru

1 łyżka białego wina

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami!

Składniki:

300g węgierek

80g masła

100g mlecznej czekolady

3 łyżki nutelli

2 jajka

150ml mleka

250g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kako

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Śliwki umyć, pokroić w kosteczkę usuwając pestki. W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady i nutelli, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Dodać jajka oraz mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier, kakao i dokładnie wymieszać.Do suchych składników dodać mokre, dodać pokrojone śliwki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników). Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka.

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl