Iwona radzi coś:
Przypalony placek. Jeśli okaże się, że boki i spód naszego ciasta zbyt mocno się przypiekły, wystarczy zetrzeć je na tarce do jarzyn. Wierzch i boki można dodatkowo polać lukrem lub polewą.
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło? Możemy to zrobić za pomocą wykałaczki lub drewnianego patyczka do szaszłyków. Należy je wbić w sam środek ciasta. Jeśli po wyjąciu patyczek będzie całkowicie suchy, oznacza to, że wypiek jest gotowy. Jeśli natomiast do wykałaczki będzie przylepione ciasto, to znak, że jest surowe.
Kardamon zamiast żółtek. Aby ciasto miało złocisty kolor, w dawnych przepisach zalecano dodanie dużej ilości żółtek. Jeśli jednak chcemy, by wypiek był mniej kaloryczny, zamiast dodatkowych kilku żółtek, wsyp szczyptę kardamonu lub kurkumy. Ja w tym roku posadziłam sobie w ogródku nagietka lekarskiego, suszę jego kwiaty, które później również można dodać do ciasta dla uzyskania złocistego koloru.
Życzę udanego dnia!