Eklerki!
Panna Cotta!
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii
250ml śmietany 36%
250ml mleka
80g ckru
1 łyżka białego wina
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować.Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.Wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.
Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami!
Składniki:
300g węgierek
80g masła
100g mlecznej czekolady
3 łyżki nutelli
2 jajka
150ml mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kako
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Śliwki umyć, pokroić w kosteczkę usuwając pestki. W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady i nutelli, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Dodać jajka oraz mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier, kakao i dokładnie wymieszać.Do suchych składników dodać mokre, dodać pokrojone śliwki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników). Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka.